Volg ons op onze sociale netwerken!

De friet


Frieten, of in staafjes gesneden gefrituurde aardappelen, bestaan in allerlei maten, van pommes Pont Neuf tot luciferaardappelen. Ze zijn heel populair in België, waar ze waarschijnlijk hun oorsprong vinden. De oudste sporen van de bereidingswijze komen uit het boek “Curiosités de la table dans les Pays-Bas-Belgiques” uit 1781, waarin wordt beschreven hoe inwoners sinds ongeveer 1680 gebakken aardappelen hadden gegeten. In de Verenigde Staten zijn ze vooral bekend als ‘French fries’. Wellicht een misvatting, want volgens de overlevering zouden Amerikaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog verkeerdelijk hebben geloofd dat ze het gerecht in Frankrijk hadden gegeten.

In België worden frieten verkocht aan fastfoodkramen of in specifieke fastfoodrestaurants die friterie, frietkot of frituur worden genoemd. Ze worden vaak met allerlei sauzen geserveerd en op zichzelf of met andere snacks gegeten. Traditioneel worden ze in een witte kartonnen puntzak geschept en vervolgens in een vel papier gewikkeld, met de saus erbovenop.

Bij Léon verkiezen wij brede frieten, twee keer in ossenwit gebakken, het eerste baksel op 150° om de aardappelen te garen en het tweede op 180° om ze een goudgeel korstje te geven.

Articles similaires

René Magritte

9 augustus 2021

René François Ghislain Magritte, geboren in 1898 en overleden in 1967, was een Belgische surrealistische kunstenaar. Hij staat bekend om een reeks gevatte en tot nadenken stemmende beelden. In zijn... View Article

Lees meer

Jean-Michel Folon

9 augustus 2021

Jean-Michel Folon, geboren in 1934 en overleden in 2005, was een Belgische aquarellist, schilder, graveerder en beeldhouwer. Tijdens een lunch onder vrienden in de 110 bood Jean-Michel Folon Rudy Vanlancker... View Article

Lees meer

Test NL

12 maart 2021

Test Contenu NL

Lees meer

Inschrijven

naar onze nieuwsbrief

Vul dan het formulier in

en ontvang al onze aanbiedingen en promoties per e-mail!

Merci !

Votre inscription a bien été réalisée.

ABONNEZ-VOUS !

à notre Newsletter

U bent correct aangemeld voor onze nieuwsbrief!