Volg ons op onze sociale netwerken!

De belgitude


La Belgatitude

Hallo, België… wat is dat? Waar ligt dat?

Iedereen kent België, maar niemand weet waar het ligt. Behalve de Belgen, uiteraard.

Nochtans schreef de grote Julius Caesar in 57 v.C. over een Gallische stam: “Horum omnium, fortissimi sunt Belgae…*”.

Als dat geen mooi begin is. Gedurende zeker twee millennia zag dit landje van 35 000 km², met 11 000 000 inwoners en gelegen in het hart van Europa, Spaanse, Bourgondische, Oostenrijkse, Franse en Hollandse veroveraars de revue passeren…

De Belg begroette hen vriendelijk en keek vreedzaam toe.

Op een dag was hij het beu dat zijn land werd beschouwd als een eeuwig slagveld, waar koningen en keizers hun krijgskunsten kwamen demonstreren. Hij liep rood aan van woede! Trop is te veel!

De Belg besliste daarop onafhankelijk te worden. En ja hoor! Dat lukte. In 1830.

Komaan, iedereen buiten! Laat ons onder elkaar ruziën, we zijn daar groot genoeg voor!

Dit land kende een uiterst snelle economische, wetenschappelijke en sociale groei. De eerste topmensen in de bedrijfswereld waren Empain, Nagelmackers, Franki, Ernest Solvay, Adolphe Sax, Zénobe Gramme… en last but not least, Leopold II, Koning der Belgen en van Congo. Op het einde van de 19e eeuw behoorde België tot het kransje van de 5 grootste economische wereldmachten.

Sinds de middeleeuwen stond deze ‘regio’ bekend om haar dynamische bewoners, uiterst bedreven in het vervaardigen van luxueuze ambachtelijke producten, geboren handelaars en met een baksteen in hun maag. Naast hun levensvreugde bezaten ze ook een rijke traditie in de beeldende kunst. We vermelden hier de gebroeders Van Eyck, de familie Breughel, Peter Paul Rubens…

De werken van deze grote Vlaamse schilders hangen in de meest vermaarde musea ter wereld. In de loop van de twee wereldoorlogen werden België en zijn bevolking altijd aangehaald als voorbeeld van moed, volharding, slimmigheid en subtiliteit. Maar zelfs in de moeilijkste momenten heeft de Belg nooit zijn humor, zijn spotlust en zijn gastvrijheid verloren.

De Belgische keuken heeft heel wat specialiteiten te bieden, die u kunt ontdekken als u deze website doorloopt. Diep in zijn hart is de Belg verknocht aan gerst en hop.

De teelt en de gisting van deze granen hebben voor hem geen geheimen. In België bestaan meer dan 800 verschillende bieren! Genoeg om onze interne twisten, van Luik tot Oostende en van Aarlen tot Antwerpen, met een lekkere slok te bezegelen. Brussel, hoofdstad van het land, is ook uitgegroeid tot de hoofdstad van de Europese Unie. Dat lijkt heel normaal, want eeuwenlang zagen wij hier vreemde horden uit alle hoeken van Europa de revue passeren. Ons grondgebied herbergt dan wel een onontwarbaar politiek en taalkundig kluwen, het is er alleszins goed om te leven. Rond een pot mosselen met frieten Chez Léon verdwijnen alle geschillen in het niets.

Ook op kunstgebied was België altijd een uitverkoren land. Het Vlakke Land van Jacques Brel wordt gevormd door tal van explosieve en creatieve vulkanen. In de literatuur hebben we Verhaeren, Maeterlinck, Simenon en zijn beroemde commissaris Maigret, Hugo Claus, Johan Daisne, Françoise Mallet-Joris, Stanislas-André Steeman, Guido Gezelle, Hendrick Conscience, Michel de Ghelderode, Charles Plisnier, Ernest Claes en dichter bij ons, Amélie Nothomb en Didier Van Cauwelaert. Het zijn er te veel om allemaal op te noemen. Daar dienen encyclopedieën voor. Met alle respect voor André Breton, maar België was het centrum van het surrealisme, met Magritte en Paul Delvaux, zonder James Ensor te vergeten. Vandaag zijn Folon, Alechinsky, Paul Bury, Reinhout, Somville en anderen de boegbeelden van een hedendaagse kunst die in de internationale musea te bewonderen valt.

Op het gebied van stripverhalen zijn de Belgen wereldkampioen. Strips maken eveneens deel uit van de Belgomania. Hergé, Franquin, Jijé, Tibet, Peyo, Vandersteen, Morris, Will, Roba, Sleen, Walthéry… die ons onderdompelen in de avonturen van Robbedoes, de vindingrijke piccolo, Kuifje, de reporter die de wereld rondreist, de erop los flaterende Guust, Natasja, de meest sexy airhostess, de blauwe Smurfen, Lucky Luke en de ongelooflijke Daltons, en de fantastische Marsupilami…

Dit koninkrijkje is ook een enorme jukebox van liederen en muziek:

Brel, die kon toveren met woorden en tederheid, Annie Cordy, Maurane, Adamo, Pierre Rapsat, Will Tura, Philippe Lafontaine, Arno, Plastic Bertrand, Helmut Lotti, Lara Fabian…

En niet te vergeten, de allerberoemdste mondharmonicaspeler, Toots Thielemans, die gewapend met zijn goedlachsheid en zijn instrument alle grote jazzpodia ter wereld veroverde. Ook hier is het onbegonnen werk om al deze talentvolle beroemdheden op te sommen.

« …………………………………………………… ».

En dan hebben we nog Eddy Merckx, de Kannibaal, die in zijn wielercarrière 525 overwinningen behaalde.

Op 21 juli 1969 wandelde de eerste mens op de maan en won Eddy Merckx zijn eerste Tour de France. De eerste maanlanding op de nationale feestdag, da’s nog eens een Belgisch verhaal.

Jawel, mijnheer, dat alles is Belgisch!

* “van alle Galliërs zijn de Belgen de dappersten» … En of hij gelijk had!

Articles similaires

Werken bij Chez Léon

28 april 2020

Chez Léon houdt zijn tradities van een lekkere Belgische keuken en respect voor de klant in ere. En heeft ook een hechte band met zijn personeel. De bouwstenen van het... View Article

Lees meer

Handtekeningen 100 jaar

12 juli 2021

Gemaakt naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van LEON in 1993, met de handtekeningen van alle beroemdheden die naar dit onvergetelijke evenement kwamen.

Lees meer

Mosselsculptuur van Billy ‘IONIC

12 juli 2021

Origineel beeldhouwwerk van de artiest in de vorm van een mossel, aan mijnheer Rudy aangeboden voor zijn dertigste verjaardag.

Lees meer

Inschrijven

naar onze nieuwsbrief

Vul dan het formulier in

en ontvang al onze aanbiedingen en promoties per e-mail!

Merci !

Votre inscription a bien été réalisée.

ABONNEZ-VOUS !

à notre Newsletter

U bent correct aangemeld voor onze nieuwsbrief!